فن بیان در فروشندگی از ویژگی های کلیدی یک فروشنده است. امروزه در اکثر آگهی های استخدامی که منتشر می شود، برخی از ویژگی ها برای فرد متقاضی از امتیاز و اولویت بالاتری برخوردار است که از این میان می توان به مهارت فن بیان و یا روابط عمومی اشاره کرد. فن بیان در ارتباط با مشتری بسیار مهم است و نحوه صحبت با مشتری یک تکنیک فروشندگی به حساب می آید. بعضی مشاغل هستند که تنها با بهبود فن بیان می توان در آن ها پیشرفت کرد، فن بیان در بازاریابی تلفنی و فن بیان در فروشندگی لباس نمونه بارز این مشاغل هستند.
اهمیت مهارت فن بیان در فروشندگی
[su_note]چرا فن بیان در شغل فروشندگی به عنوان یکی از دغدغه های مهم برای کارفرما تلقی میشود؟[/su_note]
یکی از شغلهای مهم جامعه بخصوص شرکتهای پخش مواد غذایی شغل فروشندگی است. در این شغل، برخی از ویژگیهای فردی باعث میشود که مهارت فروشندگی بهتر و بیشتر دیده شود.
۱۰ نکته برای مصاحبه شغل فروشندگی
فروشنده تلفنی و مهارتهای عمومی در فروش موفق- بخش اول
فن بیان یعنی نحوه صحبت کردن با مشتری
تصویر غلطی که در ذهن برخی افراد وجود دارد، فروشندگی را معادل روحیه برونگرایی و پرحرفی میدانند.
با اتکا به این تصویر ناقص وارد شغل فروشندگی میشوند و در اواسط کار به دلیل نداشتن مهارتهای لازم برای این شغل ازجمله مهارت فن بیان دچار فرسودگی روحی و روانی میشون.
اگرچه همه ما میدانیم برای انجام هر شغلی ما نیاز به دانش و مهارت مرتبط با آن شغل را داریم تا بتوانیم ظرفیتها و استعدادهایمان را کشف و ارتقاء دهیم .
ولی کمتر به کسب مهارت در حوزه فروشندگی میپردازیم و به همان دانستههای ناقصمان اکتفا میکنیم.
[su_note]قطعاً جنس مهارت از جنس تمرین و تکرار و بازخورد و اصلاح است، به زبانی دیگر مهارت با دو کلمه (تمرین و بازخورد) آمیخته و همراه است[/su_note]
فن بیان چیست و چه تفاوتی با روابط عمومی دارد؟
کلمه روابط عمومی شامل حوزه گستردهتری میشود که میتوان به مدیریت ارتباطات اشاره کرد. فن بیان یکی از زیرشاخههای ارتباطات محسوب میگردد.
فن بیان( فن ارائه) به نحوه صحبت کردن هم گفته میشود که شامل لحن صدا، سرعت کلمات، تن صدا و نحوه ارائه میشود.
برخی از مهارتهای مهم ارتباط با مشتری
1- فن بیان
2- قدرت تسلط واژگان
3- مدیریت احساسات
4- زبان بدن
اهمیت اصول فن بیان در فروشندگی
یکی از این مهارتهای اصلی ارتباطات، مهارت فن بیان(نحوه صحبت کردن با مشتری) است. از مهارت فن بیان در افزایش اثربخشی ارتباط با مشتری میتوان بهره گرفت.
فن بیان یکی از اولین مهارتها برای فروشنده است، زیراکسی که با لحن مناسبی صحبت نمیکند (تند و یا آرام، خشن و.. ) حتی با وجود داشتن مهارت فروشندگی نمیتواند بهخوبی پیام خود را به مشتری انتقال دهد و به عنوان یک فروشنده عجول و یا بیحس شناخته میشود.
لحن صدا در جذابیت کلامی و فردی هم تأثیرگذار است بهطوریکه خوانندگان برای تقویت این مهارت هزینههای گزافی ازنظر مادی و زمانی پرداخت میکنند.
توصیه میگردد که فروشندگان برای تقویت مهارت فن بیان، وقت و زمان کافی را اختصاص دهند تا با تقویت این مهارت بخشی از فشار ناشی از ارتباط با مشتری کم شود.
مهارت فن بیان برای فروشندگان تلفنی بیشتر نیاز است، زیرا مشتریان فقط از طریق صدای پشت تلفن است که با فروشنده ارتباط برقرار میکنند.
چه عواملی مهارت فن بیان در فروشندگی را تحت تأثیر قرار میدهد؟
عواملی از قبل برخی از موقعیتها و مکانها و افراد هستند که باعث میشود لحن و تن صدای ما تغییر نماید بهنحویکه علاوه بر خودمان، مخاطب هم متوجه این تغییر میشود.
تن صدای که (دورگه شده، گرفته ، بغضآلود، خوابآلود، غمناک و …..) شده است.
معمولاً وقتی در موقعیت و شرایط استرس و ابهام یا فشار روانی قرار میگیریم، دچار تنش میشویم. فن بیان ما هم تحت تأثیر این شرایط قرار میگیرد.
اگرچه در شغل فروشندگی از این شرایط سخت کم نیست، بنابراین لازم است ما برای این شرایط و موقعیتها آمادگی داشته باشیم. گاهی با مشتریان عصبانی طرف میشویم و گاهی با مشتریان خوابآلود و یا مسن پیر، جوان یا شاد و غمگین
البته هر مشتری نیاز به یک فن بیان خاصی از گفتمان دارد و هرچقدر سبد فن بیان ما بیشتر باشد میتواند مهارت گفتگوی ما را اثربخشتر کند.
اگر بتوانیم خود را در نقشهای گوناگون قرار دهیم و با آن نقشها انواع حالات از فن بیان را تمرین کنیم، میتوان گفت که داری سطح مناسبی از فن بیان قرار میگیریم.
و البته مهارت فن بیان در فروشندگی کنار سایر مهارتها از قبیل ارتباطات، تسلط کلامی و متقاعدسازی مشتری قرار میگیرد که سبد مهارتهای ما را افزایش میدهد.
چگونه مهارت فن بیان در فروشندگی را تقویت کنیم؟
فروشندگانی را تصور کنید که در اثر فشار کاری و یا استرس دچار لکنت زبان می شوند، برخی کلمات را خوب ادا نمی کنند، برخی کلمات را با صدای تو دماغی و یا بسیار آهسته تلفظ می کنند و مشتری پیام آن ها را ناقص دریافت می کند.
[su_box title=”توصیههایی برای تقویت مهارت فن بیان در فروشندگی” box_color=”#ffff00″ title_color=”#ffffff”]
1-صحبت کردن برای یکی از دوستان و گرفتن بازخورد از نحوه لحن صدا و سرعت کلمات
2-ضبط صدا و گوش کردن به آن برای تشخیص تن صدا و لحن کلام و سرعت بیان کلمهها و جملهها
3-جلوی آیینه تمرین کردن، دیدن چهره و زبان بدن همزمان با صحبت کردن
4-صحبت کردن برای اشیاء مثل صندلی و گوشی تلفن و گلدان(برای کاهش استرس صحبت کردن
5- تصویرسازی از اینکه در حال صحبت کردن برای مخاطب هستیم برای کاهش استرس
6- خود را در نقشهای و موقعیتهای متفاوت قرار دادن و صحبت کردن با سرعتها و لحنهای مختلف
7- انجام تمرینات ورزشی مثل تنفس عمیق، ورزشهای سبک، راه رفتن برای کاهش مدیریت استرس و فشار روانی در حین صحبت کردن[/su_box]
[su_note]البته توصیه می گرد که برای توانمند شدن در مهارت فن بیان، حتماً خود را به انجام تمرین و گرفتن بازخورد ملزم نماییم.[/su_note]
لینک کوتاه شده مطالب :https://goo.gl/r8PydH
مشاوره و آموزش تخصصی منابع انسانی در شرکتهای پخش و توزیع مواد غذایی
ایمیل : info@kehsavarzfazl.com
فروش مانند آشپزی یک حرفه ای متشکل از هنر و علم است….کاشکی در مدرسه به جای رادیکال فورجه 3، به ما فروش یاد می دادند….ای کاش
سلام باران جان
به هر حال بخشی از زمان ما در دورانی خرج شد که جزیی از واقعیت های زندگیمان تلقی می شد و البته الان هم دیر نشده است به هر حال مهارت را با تمرین و تکرار و اصلاح می تواند به خوبی یاد گرفت مهم عشق و علاقه است و طرز نگرش ما به مسائل مان